Allt som hänger ihop

15 Dec

Någon frågar mig om mina drömmar. Mina visioner. ”Om du fick leva i vilken tid som helst” osv.

Jag hatar sådana frågor. Man får dem i alla möjliga sammanhang, ofta när man pratar karriär. ”Hur vill du jobba om 10 år?”. Jag vet aldrig vad jag ska svara, för jag har tänkt att jag liksom rätt nöjd med hur jag har det nu och det känns väl som att jag lever i rätt tid? Eller? Det var väl inte bättre förr? Eller va?

Men så inser jag att det handlar om något helt annat. Det handlar om att jag aldrig har blivit lärd att ha storslagna visioner eller gränslösa fantasier om min framtid. Eller ens om min nutid.

Allt hänger ihop. Min fäbless för misärkultur, min oförmåga att föreställa mig en annan levnadssituation, mina kontrollbehov och mina icke självvalda hämningar. Allt.

Jag har matats med diskbänksrealism från tidig ålder. Jag har aldrig konsumerat science fiction eller fantasy – när jag gick på mellanstadiet plöjde jag Mobergs serie om Utvandrarna om och om igen, och älskade varenda ord. Jag läste böcker om barn som övergavs av sina föräldrar, syskonskaror som splittrades och förpassades till elaka fosterfamiljer, mammor som skurade golv på herrgårdar för att kunna ge sina lungsjuka barn potatis. Min fantasi kan liksom inte ta in saker som inte är realistiska, det går inte, jag har inte kapaciteten.

Det är samma med min kreativitet. Den är rätt snäv. Så när Någon frågar vilken tid jag skulle vilja leva i om jag inte levde nu, så kan jag inte föreställa mig en tid och ett sammanhang där jag skulle passa in. Dels har min fantasi begränsats till det det realistiska och dels har jag aldrig drillats i att tänka storslaget. Mina föräldrar har aldrig tänkt stort och fritt heller. Kanske beror det på att de i sin tur aldrig  har uppmuntrats att göra det, men oavsett anledningen så har det satt spår i mig.

Tidigare har jag tänkt att mina kontrollbehov, mina hämningar och min förmåga att ibland ta mig själv och andra på lite för stort allvar är andra sidan av det mynt som är rationalitet, lugn och struktur. Baksidan. Men nu tänker jag att det inte är så. Att vara sansad och rationell är inga dåliga egenskaper. Och man kan vara det utan att vara ett kontrollfreak som inte kan släppa på sina reservationer. Jag tror snarare att det är en produkt av att jag aldrig tänkt tanken att jag kan göra vad jag vill.

Jag har känt mig så tråkig när folk pratar vidlyftigt om sina grandiosa visioner. Och för mig har denna tråkighetskänsla varit likställd med att vara hämmad och oförmögen att släppa kontrollen.

Är jag rörig? Jag känner mig lite rörig.

Annonser

Ett svar to “Allt som hänger ihop”

  1. Karin 28 december 2011 den 09:17 #

    vet inte exakt vad du menar, men känner igen den där tråkighetskänslan. jag är 21 år och alla drömmer och drömmer. jag tänker på pension och hur ska allt gå ihop ekonomiskt. det kan vi tacka mamma för. eftersom jag är kvinna kommer det antagligen inte gå särskilt bra för mig, siar feminist mamman från att jag var tolv ungefär. pratar ständigt rättigheter, kollektivavtal, hur man anmäler någon. som att det kommer behövas. givetvis får jag panik när jag blir arbetslös, jag ser ju bara problem istället för min styrkor. därför klarar jag intew såna där härliga människor som bara ”följ dina drömmar”. De som tror att en ekorre kan bli läkare bara den vill. I r r i t e r a n d e. Hade en visning på min studentlya och bombarederades så fort jag nämnde att jag som liten ville bli arkitekt men att jag skippat det nu: ”klart du kan bli det, det är bara du själv som sätter stopp för dina drömmar. bla bla bla allt som behövs är vilja”. Hallå, ni ska bara kolla på mina 23 kvadrat! Inte vara mina livscoacher. Det tog nästan en timme för att en av dem eldade på som attan. Han var sitt eget exempel: ”Kolla mig, jag är invandrare, fattig och hade usla betyg, men kolla här, snart är jag färdig tandläkare!”. Kul för honom men jag har inte det i mig. Och jag vill faktiskt inte bli arkitekt längre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: